Внос и Дистрибуция на едрогабаритна земеделска техника от марките Versatile и Solis

Индийските трактори Solis са добър избор за българския фермер


На есенното изложение БАТА АГРО вносителят на техника „Агроскай”  изненада фермерите с малогабаритните трактори на индийската компания „Солис”, които за първи път от тази година се внасят в България. Машиностроителните заводи се намират в северния индийски щат Пенджаб и са създадени през 1969 година. Самото производство на трактори обаче е започнало значително по-късно през 1995 г.

Пред Farmer.bg търговският представител на „Солис” Арнаб Бора представи бизнес стратегията на компанията и типа машини, които предлагат.

Г-н Бора, как се насочихте към българския пазар и какви са очакванията ви?

Годишно заводите на „Солис” произвеждат около 90 хиляди трактори, затова освен за индийския пазар ние имаме капацитет да предлагаме машини по цял свят. През 20-те години от съществуването ни стратегическа цел в управлението на компанията станаха външните пазари.

В момента изнасяме за 76 държави по света, като само в Европа нашите партньори са 18 държави.

Нашите трактори се приемат добре в държави като Белгия и Франция, като на френския пазар изключително добре се приемат малките трактори с мощност от 20 до 26 конски сили. Само там годишно продаваме около 400 трактора.

Много добре се представяме в Полша и Чехия, където се търси техника от цялата ни продуктова гама. В бивша Югославия добър пазар се оказа и Сърбия, където също изнасяме.

Тази година за първи път стъпваме в България, Дания и Словения.

За България се надяваме на добро развитие, още повече че и търговският ни партньор „Агроскай” е със стабилни позиции.

Предварителните ни проучвания показаха, че в България основният сегмент на търсене варира от 90 до 210 конски сили при тракторите, което напълно ни устройва.

На практика нашите трактори отговарят на това търсене. Европейските и национални програми за финансиране в страната явно са ориентирани към по-малките стопанства, които търсят не толкова мощни машини, което е другият плюс. В тази връзка, се надяваме и на добри продажби на „Солис”.

Какви са техническите показатели на вашите машини?

Мощността на нашите трактори са в ниската гама и са предназначени основно за малките и средни стопанства. Произвеждаме трактори с мощност от 20 до 110 конски сили.

Управлението е изключително лесно, тъй като няма електроника, като машините се управляват механично, което също улеснява дребните фермери.

Мога да кажа, че този сегмент трактори, в който ние работим, са най-търсените и това се отнася за всички държави по света. В същото време като качество не отстъпваме на лидерите на пазара.

Какви са средните цени на „Солис?

Техниката ни е напълно достъпна за клиентите, защото предлагаме конкурентни цени.  В този сегмент и с това качество се конкурираме основно с южнокорейските трактори LH и японските Кубота.

Основното ни предимство е, че двигателите и другите агрегати се произвеждат в Индия, а не се внасят и асемблират отвън, каквато е масовата практика. Именно затова постигаме и сравнително ниски цени на изделията.

Нашата компания дори изнася двигатели да Турция, които се поставят на турските трактори.

Каква е гаранцията на машините?

Гаранционният срок на тракторите е една година, като всички силови агрегати – двигател, скорости, ос и др. имат още две години гаранция, така че общо достига три години. Всичко това се оценява от клиентите и търсенето расте.

Очаквате ли добро бъдеще на българския пазар?

Интересът на изложението БАТА АГРО от страна на посетителите беше изключително голям. Продадохме първите машини, като имаше и доста заявки.

Тракторите са изключително добри. Най-новият ни модел със 110 конски сили отговаря и на новите изисквания за намаление на вредните емисии.

Предлагаме и нов дизайн на кабината, която да бъде удобна за управление, защото такива са и световните тенденции в поризводството на селскостопанска техника.